Ik zie door de bomen het bos niet meer

Denk je ook wel eens als je al die serviezen ziet, wat nu waarvoor dient? Welke borden zijn wel en niet geschikt voor pasta? En serveer je soep in een kom of een soepbord? Natuurlijk is dit afhankelijk van je smaak, maar over het algemeen is er voor elk gerecht een passend bord. En hoe zit het met het materiaal, is er nog een verschil tussen aardewerk en porselein, bijvoorbeeld? Je leest er hier alles over!

Is it a bird, is it a plane? No it’s a UFO!

Een plat bord wordt ook wel een dinerbord genoemd. Dit bord is het meest geschikt voor de maaltijd, omdat bijna alle gerechten hierop geserveerd kunnen worden. Platte borden worden ook wel gebruikt als onderbord voor een diep bord of als sierbord. Een ontbijtbord is ook plat en over het algemeen kleiner van formaat dan een dinerbord. Dit bord is tevens te gebruiken om voorgerechten op te serveren.

De diepte in

Als een plat bord al geschikt is voor de meeste gerechten, waarom zou je dan nog een diep bord kopen? Dat is aan de ene kant een kwestie van voorkeur, maar een diep bord is ook handig voor soep of gerechten die redelijk vloeibaar zijn. Denk daarbij aan licht gebonden sauzen en spinazie crème. En als jij iemand bent die vaak restjes opwarmt in de magnetron is een diep bord ook een aanrader. Omdat het bord hoge randen heeft, wordt het bovendien minder snel heet.

Kom erbij

Kommen heb je in verschillende formaten en zijn daarom als onderdeel van een servies geschikt voor meerdere toepassingen. Een grote kom is voor soep, een kleine kom voor het dessert. Hiervoor worden ook wel speciale dessertborden gebruikt, die over het algemeen kleiner zijn dan ontbijtborden.

Aardewerk en porselein

Wat is het verschil tussen aardewerk en porselein servies? Porselein is lichter van gewicht. Een luxere porseleinvariant is Fine Bone China, met minstens 30% gecalcineerde runderbeenderen. Aardewerk is wat zachter dan porselein. Daarom wordt het in de meeste gevallen voorzien van een glazuurlaag. Een sterkere aardewerkvariant is stoneware. Dit wordt gemaakt van klei met een fijne korrel een heeft een robuuste uitstraling.

Zie je het bos ondertussen?
Heb je door de bomen het bos gevonden en weet je inmiddels welk servies je graag in je keuken wilt hebben? Dan rest alleen nog de vraag waar je al die prachtige platte en diepe borden en kommen van aardewerk of porselein vandaan haalt. Bij Woldring natuurlijk! Deze webshop heeft een ruim aanbod servies, bijvoorbeeld van Alessi, dat netjes is ingedeeld per soort. Maar je kunt er ook complete sets kopen. Voor elk budget is er wat wils. Bestel het servies van je dromen eenvoudig online bij Woldring en profiteer van een snelle en veilige verzending!