Gezond eten: de beste recepten

gezond eten recepten

De beste manier om gezonder te gaan eten is om thuis te koken. Behalve dat dit je gezondheid zal verbeteren, is het ook beter voor de portemonnee. Als je thuis kookt, heb je zelf in de hand welke ingrediënten er in de gerechten gaan en kun je de meest voedzame ingrediënten kiezen. Daarbij bespaar je een hoop geld omdat zelf koken stukken goedkoper is dan maaltijden afhalen. Op internet kun je talloze gezond eten recepten vinden.

Kies onbewerkte voedingsmiddelen wanneer je zelf maaltijden gaat bereiden. Onbewerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen met maar één ingrediënt. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, kip of broccoli. Verwerkte producten bevatten meerdere ingrediënten en zitten vaak vol met ongezonde toevoegingen.

Gebruik daarbij gezonde oliën wanneer je gaat koken, zoals olijfolie, avocado-olie of kokosolie. Plantaardige oliën bevatten linolzuur, wat tijdens het bakken wordt geoxideerd en hierdoor onverzadigde vetzuren afgeeft. Onverzadigde vetzuren dragen bij aan het veroorzaken van hartaandoeningen, obesitas en andere chronische ziekten.

Hieronder volgt één van de meest heerlijke gezond eten recepten die je met gemak zelf kan bereiden.

gezond eten recepten

Kip met noedels

Voor dit recept kun je in plaats van kip ook garnalen, zalm of tofu gebruiken. Let er op dat je alles op volgorde van de kooktijd krijgt, wat betekent dat je eerst de ingrediënten toevoegt die het langst moeten bakken.

Ingrediënten

30g ongezouten pinda’s

2 x 120g scharrelkippenborsten zonder vel

2 eetlepels zwarte bonensaus

1 eetlepel rode wijnazijn

1 eetlepel olijfolie

150g biologische eiernoedels

200g broccoli

Bereiding

1. Rooster de pinda’s in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Schep ze regelmatig om en zet ze opzij wanneer ze klaar zijn terwijl je de pan op het vuur laat.

2. Snijd de kip in, in de lengte met tussenruimtes van een centimeter. Gooi de kip in een kom met 1 eetlepel olijfolie, rode wijnazijn en zwarte bonensaus. Bak de kip ongeveer 3 minuten aan elke kant tot ze donker en gaar zijn.

3. Kook de noedels in een grote pan met kokend gezouten water volgens de instructies op de verpakking.

4. Snijd de broccoli in halve dikke stelen in de lengte en voeg deze toe aan de noedels tijdens de laatste 2 minuten.

5. Doe de kip op een bord. Haal de noedels en de broccoli uit de pan met een tang en sleep deze in de braadpan.

6. Wrijf de helft van de pinda’s fijn met een vijzel en doe deze in een pan met de resterende zwarte bonensaus. Meng deze en verdeel ze over de borden.

7. Snijd de kip in reepjes en leg deze over de saus. Strooi de overgebleven pinda´s er over en besprenkel het gerecht met een beetje olijfolie.

Eet smakelijk!