Nooit meer papperige sushirijst met een Hangiri 

Je ziet sushi op steeds meer kaarten terug tegenwoordig. Was sushi vroeger een gerecht dat alleen door Japanse restaurants geserveerd werd, tegenwoordig kun je het zelfs bestellen bij veel eetcafés. En dat is niet voor niks natuurlijk. Want sushi is een heerlijk gerecht waar je veel gasten een groot plezier mee doet. Toch is de kunst van het sushi maken nog niet zo eenvoudig. Het succes van het gerecht valt of staat met de sushirijst. Vaak is deze te plakkerig, wordt ie papperig of juist te droog. Met een Hangiri is dat verleden tijd en maak jij altijd de perfecte sushirijst en de heerlijkste sushi. Wat dit precies is en wat je ermee kunt? We leggen je er alles over uit! 

Wat is een Hangiri 

Een Hangiri is een traditionele houten schaal die zorgt dat je sushirijst de perfecte textuur krijgt. Het geeft de rijst zijn typische glans en smaak en zorgt ervoor dat de rijst niet papperig wordt. Vaak worden schalen gemaakt van grenenhout met een metalen rand eromheen. Het hout absorbeert het overtollige vocht uit de rijst en zorgt dat het geen pap wordt en toch wat kleverig blijft. De metalen ringen zorgen ervoor dat het hout niet uitzet. Bewaar de schaal ook uitsluitend voor het bereiden van sushirijst. Gebruik hem niet als fruitmand of voor het bereiden van andere gerechten. Hout absorbeert smaken en dus ook de smaak van fruit of andere spullen. Dat proef je terug in de rijst. 

Hoe werkt een Hangiri 

De Hangiri is de schaal waar je de rijst na het koken en afspoelen met water kan afkoelen. Daarnaast worden er rijstazijn en kruiden toegevoegd om de sushirijst zijn typische smaak te geven. Als je regelmatig sushi maakt is deze schaal een onmisbaar item in je keuken. Je zult al snel merken dat je alle andere bakken aan de kant schuift. Het hout geeft aan de rijst een zachte, delicate smaak. Net als wijnen die op een houten vast rijpen, geeft het hout aan de sushirijst ook net iets extra’s. Vaak is dit de missing link waardoor de rijst bij een traditioneel sushi restaurant toch anders smaakt dan ergens anders. Nu weet jij het geheime ingrediënt. Tot slot vertellen we je zo hoe je de lekkerste rijst bereid op de originele manier met de beste materialen. 

De beste sushi rijst bereiden  

Wil jij sushi bereiden als een Japanse sushi Master chef? Dat kan! Je doet het als volgt. Je kookt de rijst volgens de verpakking en spoelt hem na het koken af onder koud water. Dan pak je de onmisbare Hangiri en verdeelt de rijst over de houten schaal. Naar smaak kun je kruiden en speciale rijstazijn toevoegen. Met een speciale houten sushilepel, ook wel Shamoji genoemd, trek je strepen in de rijst waar je het kruidenmengsel in strooit. Vervolgens kun je het mengsel met de lepel gelijkmatig door de rijst mengen. Met een ventilator, Uchiwa genaamd, kun je koude lucht aan de rijst toevoegen zodat deze snel afkoelt en niet te lang doorgaart. 

Horeca apparatuur online bestellen doe je bij HorecaRama