Tips om de keukenindeling te krijgen die u nodig heeft.
De juiste keukenindeling is de belangrijkste factor bij het garanderen van een functionele en praktische keukenruimte. Of je keuken nu klein en krap is of groot en uitgestrekt, een slimme indeling maakt het verschil om je te helpen het meeste uit de ruimte te halen.
Zeker in een keuken komt er veel meer kijken dan alleen het plaatsen van meubels en kasten: ook ergonomie speelt een grote rol. Wil je efficiënt koken, dan is het belangrijk om een keuken op maat te laten maken. De juiste hoogte krijgen, voldoende ruimte bieden voor comfortabel bewegen, de plaatsing van apparaten en het gebruiksgemak zullen allemaal van invloed zijn op uw plezier in de kamer.
Hoewel de plattegrond van uw huis waarschijnlijk de indeling van uw keuken zal bepalen, kunt u de ruimte altijd optimaliseren om beter te werken. Hier zijn de meest voorkomende keukenindelingen, met tips om u daarbij te helpen.
De werkdriehoek werd bedacht in de jaren 1920 als een van de eerste maatstaven voor efficiëntie in een woonkeuken. De driehoek creëert een duidelijk pad tussen het gebied voor voedselbereiding (kookplaat), het reinigingsgebied (gootsteen) en het opslaggebied voor voedsel (koelkast).
De principes van de keukenwerkdriehoek:
- De lengte van elke driehoekige poot is tussen 1,2 en 2,7 meter
- De gecombineerde lengte van de drie poten moet tussen de 4 en 7,9 meter zijn
- Er mogen geen apparaten of kasten zijn die de poten van de driehoek kruisen
- Er mag geen groot verkeer door de driehoek zijn
Voor maximale keukenefficiëntie en bruikbaarheid moeten de onderstaande basisrichtlijnen * worden toegepast:
- Toegangsdeuren naar de keuken dienen minimaal 812 mm breed te zijn
- Een toegangsdeur mag de veilige werking van apparaten niet hinderen, en apparaatdeuren mogen elkaar niet hinderen
- De lengte van de gangpaden moet minimaal 1060 mm zijn voor keukens met één kookpunt en 1220 mm voor keukens met meerdere koks
- Looppaden moeten minimaal 915 mm breed zijn
- In een zitgedeelte waar geen verkeer achter de stoel is, moet een vrije loopbrug van 915 mm worden toegestaan vanaf de tafel of aanrechtrand naar de rand erachter.
- Zitplaatsen moeten voor elke persoon minimaal 610 mm breed zijn. Zorg voor een beenruimte van 460 mm bij een tafel met een hoogte van 760 mm; 380 mm vrije ruimte bij een aanrecht (914 mm hoog); en 305 mm bij de toog (1066 mm hoog).
- Als er maar één gootsteen is, moet deze naast of tegenover de kookplaat en de koelkast worden geplaatst.