Vitamine K, wat doet het en waar heb je het voor nodig?

Vitamine k is een vitamine die in vet oplosbaar is. Vitamine K staat vooral bekend omdat ze een rol speelt in het bloedstollingsproces. De K staat voor coagulatievitamine of ook wel bloedstollingsvitamine genoemd.

Waarom is vitamine K echt zo goed voor je lichaam?

Vitamine K is belangrijk omdat het je bloed op de juiste manier stolt. Stel dat jij jezelf openhaalt, je hebt een wondje dat bloed maar het stopt niet met bloeden. Dan zou je dus heel veel aan bloed verliezen. Wanneer het wondje heel snel dicht zou gaan dan heb je een kans op bloedstolsels. Die kunnen zorgen voor trombose in je aderen.

Vitamina K zorgt ervoor dat er een goede balans is in jouw bloed wat betreft het stollen ervan. Zo verlies je niet te veel aan bloed en heb je ook mindere kans op het ontstaan van bloedstolsels.

Waar is vitamine K nog meer voor nodig?

Vitamine K is ook nodig voor het hebben van een gezond beenmerg, sterke botten, het voorkomen van aderverkalking en het remmen van ontstekingen.

In welke voeding zit vitamine K?

Er zijn verschillende soorten vitamine K die in voeding zitten. Je hebt K1, K2 en K3. K3 is de synthetische vorm. K1 en K2 zijn natuurlijk vormen. De vitamine K3 zal je terugvinden in de vetten van voedingsmiddelen.

In fylochinon, menachinon en mandion zitten allemaal vitamine K. Fylochinon komt het meest voor in voeding. Het zit onder andere in spruitjes, spinazie, broccoli, boerenkool, bloemkool, peterselie en olijfolie. Er zijn nog veel meer voedingssoorten te noemen. In fruit zit vitamine K ook al is het dan wel in een kleinere hoeveelheid.

Menachinon is vooral te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen. Dit zijn onder andere kas, kefir, volle yoghurt, zuurkool en dierlijke voedingsmiddelen zoals gevogelte, vis en lever.

Menadion vind je niet in voedingssupplementen en niet in menselijke voeding. Deze beschadigen namelijk de celmembranen. Hierdoor veroorzaakt het onder andere lever en hersenschade maar ook geelzucht.

Een vitamine K tekort, wat zijn de oorzaken en symptomen?

Wist je dat een vitamine K tekort gevaarlijk kan zijn? Het risico dat je hart- en vaatziekten krijgt is dan zeer groot. De bloedvaten verliezen namelijk hun elasticiteit. Het kan onder andere leiden tot blauwe plekken, bloedingen van het tandvlees, osteoporose, verkalking van zachte weefsels, nierstenen en acute bloedingen.

Wanneer een baby net is geboren dan heeft hij of zij altijd een vitamine K tekort. De moeder kan het niet aan de baby doorgeven. De baby zelf heeft in de eerste maanden van zijn of haar leventje niet genoeg darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken.

Bij volwassenen komt een tekort niet heel vaak voor. Er zijn wel een aantal risicogroepen die erop moeten letten dat ze geen tekort krijgen. Heb je langere tijd antibiotica gebruikt? Dan kan er een tekort ontstaan omdat antibiotica de darmbacteriën vernietigen.

Vitamine K aanvullen

Je kunt vitamine K aanvullen door middel van supplementen. Deze zijn onder andere bij https://benfida.com/nl/ te verkrijgen.